Mandulás-csokis keksz
Néhány nappal ezelőtt a Tschiboban (itt) nézelődtem és megakadt a szemem egy szép, karácsonyi süteményes formán. Egész pontosan, szilikon keksz forma volt. Először arra gondoltam, hogy megpróbálok csokit készíteni benne, aztán eszembe jutott a VKF. 60. játék ahol a háziasszony – Bonbon Mánia (itt) – nagyon ötletesen, arra kérte a játékban résztvevőket, hogy kekszet készítsenek és díszítsék azt kedvük szerint.
Ez a süti forma olyan, hogy csak az egyik oldala lesz díszített a keksznek, így én a másik, vagyis a sima felét olvasztott csokival bevontam és megszórtam mandula forgáccsal. Valójában nem kellett hozzá nagy fantázia, de néha az egyszerű megoldás bizonyul a legjobbnak…
Azt a receptet készítettem el, amit a formához mellékelten kaptam. Nagyon finom, ropogós keksz készült, jól zárható dobozban napokig eltartható, friss marad.
Hozzávalók: 36 darabhoz (nekem csak 33 db lett)
- 90 gr puha vaj
- 100 gr cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3/4 cs. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- néhány csepp keserű mandulaolaj (én ezt kihagytam)
- fél kezeletlen citrom héja
- 1 teás kan. rum
- 225 gr liszt
- 25 gr étkezési keményítő
- mandulaszirom
- 10 dkg 70 % Lindt étcsokoládé (8 db keksz bevonásához volt elegendő)
Készítés:
A fél citrom héját lereszeltem. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem. Apránként belekevertem a tojást, a fűszereket és a rumot. A lisztet és a keményítőt átszitáltam és összekevertem és több részletben hozzáadtam a masszához. Végül alaposan átkevertem.
A tésztát letakartam műanyag fóliával és hűtőbe tettem egy napra.
Másnap a sütőt előmelegítettem (180 fok)
A formát kevés liszttel megszórtam és megtöltöttem tésztával, majd szépen lesimítottam mindegyik keksz hátulját.
Az előmelegített sütőben 8 percig sütöttem.
Néhány percig hagytam hűlni és kiemeltem a szép, hibátlan kekszeket a formából.
Amíg teljesen kihűlt a süti a csokit felolvasztottam, csokiolvasztó gépben, de lehet víz-gőz fölött is, kb.3/4 ev. kan. csokit kanalaztam a keksz sima felére, óvatosan elterítettem és mandulaforgáccsal megszórtam. Miután a csoki megszilárdult, dobozba tettem.
Kiváló gasztroajándék lesz belőle.