Amióta a családban is van gluténérzékeny, folyamatosan keresem a megoldásokat erre a témára. Valójában nagyon izgalmas és kreatív dolog egy-egy hagyományos receptet elkészíteni úgy, hogy hozza a rég szeretett ízeket, de ne a “lesajnált” kicsit laposabb, kicsit barnább vagy éppen sápadtabb változat legyen. Vagy az is tetszik, ha egészen újat készítek, csak úgy, egy hirtelen jött ötletből, az is- mert ízekhez, külsőhöz nem hasonlíthatót…
Készítettem már mandulalisztből nagyon sikeres csoki tortát (recept itt) úgy, hogy a recept a rendelkezésemre állt. De most, megvásároltam egy csomag gesztenyelisztet, pedig nem volt ötletem és receptem sem. Majd csak eszembe jut valami… Új gondolat helyett véletlenül megláttam egy egyszerűen elkészíthető csokis sütit, aminek köze nem volt a gesztenyeliszthez (a recept fehér lisztet ajánl). Nagyon megtetszett a habcsók a tetején az olvadó csoki a közepén… Nem volt mit tenni, nekem ez kellett, csak mandulaliszttel. De nem voltam elég bátor, mert első próbálkozásra fele fehér (tönkölybúza) lisztet, fele gesztenyelisztet használtam. A következő alkalommal már az egészet mandulalisztből készítem és akkor a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A receptben ajánlott mogyoró helyett rumba áztatott aszalt meggyet, és a tojáshabba ajánlott kakaópor helyett, vaníliás cukrot tettem.
A recept ami az ötletet adta (itt található)
Hozzávalók: