A pohárkrémek végtelen variációja lehetőséget ad, hogy a fantáziánk kiteljesedjen. Készíthetünk csokoládéból krémet, vagy könnyű mousse-t, lehet tejszínes vagy joghurtos esetleg túrós…Tehetünk bele cseppnyi alkoholt vagy használhatunk fűszereket, gyümölcsöket vagy gyümölcspürét… És ha mindezzel elkészültünk egy csábítóan szép üvegpohárban tálalhatjuk.
Ebben a receptben a gyümölcsből nem krém vagy püré készült, hanem a fűszeres borban párolt nektarint zselésítettem és joghurtos fehér csoki krémmel társítottam. A díszítést, hogy még izgalmasabb legyen, étcsokoládéból készítettem.
A barackot, ami legyen kemény, jól szeletelhető és egy kicsit savanykás, vékony szeletekre vágjuk és egyenként, szép sorban hőálló tálba fektetjük.
Egy lábasban, összekeverjük a bort a fűszerekkel a mézzel és a cukorral felmelegítjük. Ha a cukor elolvadt, ráöntjük a felszeletelt nektarinra és betesszük a sütőbe. 200 fok-on 1 órán át pároljuk. Ezalatt a gyümölcs kissé megpuhul, az ízek összeérnek és a bor picit besűrűsödik. Ez után hagyjuk kihűlni. Vegyük ki belőle a szegfűszeget és a vanília rudat. Tegyük hűtőbe, akár egy éjszakára is. Így még ízletesebb lesz.
A csokit apró darabokra törjük, a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét és folyamatosan keverjük, amíg a csoki fel nem olvadt. Belekeverjük a joghurtot és a vanília kivonatot és jól átkeverjük. A zselatint két evőkanál vízzel elkeverjük és apródonként, állandó keverés mellett a joghurtos krémhez adjuk. Kevergetve egy kicsit még melegítjük, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni. A tejszínből kemény habot verünk, amikor a hab még egy kicsit lágy, akkor adjuk hozzá a cukrot és így habosítjuk tovább a végleges állapotig.
Végül készítsünk elő négy szép poharat vagy üveg tálat.
Először a barackot, majd a joghurtos krémet kanalazzuk bele. Díszíthetjük étcsokoládéval, vagy egy szelet borban párolt nektarinnal. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.