Többen kérdezték tőlem, hogy miért nincs szaloncukor recept a blogomon? Az elmúlt év Karácsonyán, már sikerrel készítettem szaloncukrot (négy fajta ízesítésben), de a blog még nem volt kész, így néhány héttel Karácsony után okafogyottá vált a recept közlése. Most, azonban ismét itt az ünnepi készülődés. A boltokban már megjelentek a pirosba, aranyba csomagolt csokoládék, szaloncukrok… Kezdek én is ráhangolódni az ünnepre, tervezgetek… új recepteken gondolkodom… Advent első hetében fogom elkezdeni
a szaloncukor készítést. Lesznek új receptek is:), de addig is a 2012-ben készült cukrok receptjét leírom, hogy mindenki időben tudja beszerezni a hozzávalókat. Jó tervezgetést és ünnepi hangulatot kívánok mindenkinek aki ezzel szeretné meglepni a családját, barátait.
Narancsos-mazsolás szaloncukor: Wágner Bea receptje a Fahéj magazin 2012/ tél számából (itt)
Hozzávalók: kb. 60 db-hoz
- 30 dkg mazsola
- 30 dkg étcsokoládé ( fele a masszához, másik fele a bevonáshoz kell)
- 8 dkg kandírozott narancspüré, vagy narancslekvár (házi készítésű narancslekvárral készítettem, de természetesen lehet boltban vásárolt is)
- 5 dkg keksz (darált háztartási)
- A csokoládé felét (15 dkg-ot) gőz fölött megolvasztom.
- A mazsolát, a darált kekszet, a narancslekvárt és az olvasztott csokoládét összekeverem. A masszát műanyag fóliába csomagolom és egy éjszakára hűtőbe teszem.
- Másnap, 8-9 gr-os darabokból szaloncukor formákat készítek.
- A megmaradt csokit (15 dkg), temperálom.
- Egyenként egy villa segítségével megmártom a szaloncukrokat a temperált csokiban.
- Sütőpapírra teszem és hagyom teljesen megdermedni a csokit.
- Majd jól zárható dobozba teszem és csomagolásig hűtőben tárolom.
egy fazék amelyben a vitet forraljuk és egy másik melyben a csokit olvasztjuk, temperáljuk.
- A kívánt mennyiségű csokit törjük apró darabokra.
- A fazékban forraljuk fel a vizet, tegyük kis lángra. (csak a víz-gőz kell, forrni nem szabad neki)
- A darabolt csoki kétharmadát tegyük a másik edénybe, kevergetve melegítsük víz-gőz fölött a csokit 40-45 fokra.
- Vegyük le a tálat a víz-gőzről, tegyük azt hűvös lapra (pl. konyhapult), adjuk hozzá a maradék feldarabolt csokit, kevergessük és így hűtsük le 27-28 fokra.
- Ismét a víz-gőz fölé tesszük a csokis tálunkat és kevergetve melegítjük a munkahőmérsékletre.
- Étcsokoládé esetében: 31-32 fok
- Fehér és tejcsoki esetében: 29-30 fok
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg cukor
- 1/2 dl víz
- 1 teás kan. őrölt fahéj
- 1 teás kan. gyömbér
- 17,5 dkg fehér csoki
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg őrölt dió
- 5 dkg dió
- 0,5 dl víz
- 1 mézeskalács fűszer
- 17,5 dkg étcsokoládé (Lindt)
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg cukor
- 0,4 dl víz
- 2 ev. kan. kandírozott narancshéj
- kb. fél dl rum
- fél teás. kan. őrölt szegfűszeg
- 17,5 dkg fehér csoki
Kedves Recepty! Köszönöm a megkeresést. Természetesen örömmel csatlakozom. Válaszomat e-mailben küldtem el.
Kedves webmester,Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.Üdvözlettel,info@osszesrecept.hu