Ehhez a sütihez Ötvös Zsuzsi receptje (Klasszikus márványkuglóf – Dívány) adta az ötletet. Valóban csak az ötletet, mert az összetevők egy részén változtattam. Liszt helyett mandulalisztet használtam, az olaj helyett vajat tettem bele és a kakaó por mellé a márványozáshoz olvasztott étcsokoládét is becsempésztem. Az egészet csoki mázzal vontam be és már nem is hasonlított a kiinduló ponthoz. Pedig nem ez volt a célom. Csak a lisztet szerettem volna mandulalisztre cserélni, de aztán beindult a fantáziám… Végül egy nagyon zaftos, nem túl édes, igazán különleges süteményt kaptam.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 200 g nádcukor
- 1 dl szójatej
- 10 dkg vaj
- 200 g mandulaliszt
- 50 g darált mandula
- fél csomag sütőpor
- egy marék aszalt meggy
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 100 g étcsokoládé
- 1 teás kan. vanília kivonat
- egy csipet só
Bevonáshoz:
- 100 g étcsokoládé
- 50 g vaj
Készítés:
A tojásokat szétválasztom. A tojások sárgáját a cukrot a vanília kivonatot a tej felével és a vajjal habosra keverem. A mandulalisztet a darált mandulát a sütőport és a tej másik felét alaposan összekeverem Az aszalt meggyet megmosom és a mandulás masszához adom. A két masszát összekeverem. A tojásfehérjéből a csipet sóval kemény habot verek és részletekben, óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, hozzákeverem a mandulalisztes masszához. A tészta felét egy kapcsos, teflonos sütőformába öntöm, a másik feléhez hozzákeverem a kakaóport, közben a csokit felolvasztom ( víz-gőz fölött) és a tésztához csorgatom. Ezt is a sütőformába öntöm. Márványozom, vagyis egy villával néhány helyen belekeverek. Előmelegített sütőben 150 fok-on 40-45 percig sütöm (tűpróba). Ha megsült, hagyom szobahőmérsékleten 10-15 percig hűlni. Lekapcsolom a tortaformát és hagyom teljesen kihűlni. A bevonáshoz a csokit és a vajat víz-gőz fölött felolvasztom és a kihűlt tortára kenem. Végül kevés darált mandulával díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: