Csokoládé Kreatívan

Csoki pohár borzselével és erdei bogyós gyümölcsökkel

IMG_0810

Fotó: Vad Enikő (Vad Fotó)

Ha ősz akkor szőlő, ha szőlő akkor szüret, ha szüret akkor bor. Bor, ami lehet fehér, édes, selymes, vagy száraz, kicsit érdes vagy savanykás, könnyű, üdítő vagy vörös és testes… Milyen sok jelzővel illették már és milyen sokan szeretik, dédelgetik, dolgoznak vele vagy érte.

Ezt a csodás nedűt most bonbonba rejtettem, jobban mondva nem is bonbonba hanem csokoládé kosárkába. De nem a krémbe kevertem, hogy pikáns ízt és illatot kölcsönözzön neki, hanem zselét készítettem belőle. Így továbbra is csilloghat, ragyoghat, hódíthat és csábíthat… Az étcsokoládé kosárka pedig tökéletes partner ebben.

Borzselé hozzávalói:

  • 1 dl jó minőségű száraz vörösbor
  • 5 gr almapektin
  • 10 gr kristálycukor

Vaníliakrém hozzávalói:

  • 8 dkg fehér csoki
  • 40 ml tejszín
  • 0,5 dkg puha vaj
  • 1 teás kanál vanília kivonat

Csoki pohár hozzávalói:  (10 db)

  • 15 dkg 65 %-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1,5 gr kakaóvaj por
  • papír kapszli  ( 5 cm átmérőjű)

10-15 szem málna, fekete szeder , áfonya, ribizli.

A csokipohár készítése:

A csokoládét felolvasztjuk és temperáljuk. Vízgőz fölött vagy csokiolvasztó gépben a darabokra tört csokit felolvasztjuk (40-45 fok). Állandó keverés mellett lehűtjük 34-35 fokra és hozzáadjuk a kakaóvaj port. Folyamatosan keverjük, míg a munkahőmérsékletet elérjük (31-32 fok). Ezt a hőfokot figyelembe véve kezdjük a csoki pohár kiöntését, a következő módon. A papírkapszliba három teáskanál csokit kanalazunk, és addig forgatjuk körbe-körbe a kapszlit, míg a csoki mindenütt befedi. A felesleg csokit kicsorgatjuk. Miközben dolgozunk, figyeljük a csoki hőmérsékletét, amely szigorúan 31-32 fok. Így lesz fényes és roppanós a csoki pohárka. Ha mindegyik pohárkát elkészítettük, tegyük hűtőbe, teljes dermedésig (kb. 15-20 perc). Ezután óvatosan fejtsük le róluk a papírt.

Vaníliakrém készítése:

A tejszínt gyöngyözésig melegítjük.  Beletesszük a darabokra tört fehér csokit és jól átkeverjük. Ha a hőmérséklete elérte a 35 fokot beletesszük a puha vajat és lágy, sima krémmé keverjük. Végül, hozzáadjuk a vanília kivonatot is. Kicsit még keverjük, majd félre tesszü és hagyjuk teljesen kihűlni.

Borzselé készítése:

A pektint és a cukrot összekeverjük. A bort felmelegítjük (ne forrjon). Állandó keverés mellett adjuk hozzá apró részletekben a cukorral elkevert pektint. Tovább főzzük, míg besűrűsödik (ez néhány perc). Öntsük egy porcelán vagy üveg tálba és hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni (kb. 10 perc). Ekkor kanalazható állagú lesz.

Végül, kanalazzunk minden pohárkába 2-3 mokkáskanál vaníliakrémet, majd 2 mokkáskanál borzselét, helyezzünk bele néhány szem gyümölcsöt és az egészet fedjük le borzselével. Fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.

 

IMG_0875

Fotó: Vad Enikő (Vad Fotó)

 

IMG_0825

Fotó: Vad Enikő (Vad Fotó)

Hasonló csokipohár készítési technikát láttam a Praliné Paradicsom blogon.

Ezt az édességet küldöm a Sweet Valentin Link Party-ra, amit Kiskanál blog szerzője kezdeményezett. A játék kiírása kapcsán a legnagyobb örömömre találtam meg ezt a kiváló blogot. Azt hiszem rendszeres látogatója leszek.

 

Valentin-napi desszertek

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!