Azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy a csokoládé és a bor kivételes ízélményt nyújt. Ezt a luxus érzést fokoztam azzal, hogy a csokoládéból mousse-t készítettem, és fűszeres borzselével párosítottam. Végül, kakaóbab törettel díszítettem…
Borzselé hozzávalói:
- 2 dl fehér, félédes, fűszeres ízvilágú fehér bor
- 3-4 db szegfűszeg
- 1 teáskanál akácméz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 10 gr almapektin
- 10 gr cukor
Készítés:
A bort és a többi hozzávalót összekeverjük egy kisebb lábasban. Hagyjuk állni kb. fél óráig. A pektint és a cukrot összekeverjük. A szegfűszeget kivesszük a fűszeres borból. A bort felmelegítjük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon, de forró legyen. Ekkor adjuk hozzá kis részletekben a cukorral összekevert pektint. Folyamatosan keverjük és sűrítsük be. Akkor jó, ha határozott csíkot tudunk húzni a kanállal a lábas aljára. Ezután félretesszük és hagyjuk hűlni kb. 10 percet.
Csokoládé mousse hozzávalói:
- 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
- 2,5 dkg hideg vaj
- 2 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 3 evőkanál porcukor
- egy csipet só
Készítése:
A darabokra tört csokit és a vajat víz-gőz fölött felolvasztjuk
A tojások sárgáját és a cukrot habverővel keverjük, habosítsuk.
Ha kihűlt a vajas csoki, akkor keverjük bele a felhabosított tojássárgáját.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a tojásos csokiba.
Végül, a mousse-t kanalazzuk poharakba, a tetejére rétegezzük a boros zselét. Díszítsük csokoládé darabkákkal vagy kakaóbab törettel. Néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: