Készítettem már panna cottát, amit narancszselével párosítottam és pohárban tálaltam. Most azonban, ennek a tradicionális olasz édességnek a fortélyosabb formáját választottam, vagyis formába öntöttem és dermedés után, tányérra borítottam, majd fűszeres csokoládé öntetet adtam hozzá. Végül, épp csak az élvezet fokozása miatt, mézes sós mandulával díszítettem…
A panna cotta (jelentése: főzött tejszín) Olaszországból származó különleges édesség, amit magas zsírtartalmú tejből és tejszínből, vanília és cukor hozzáadásával készítenek. Gyümölcsökkel vagy csokoládé öntetettel, karamellel, hidegen tálalják. Forrás: Wikipedia
A receptet a Mindmegette oldalon találtam.
Hozzávalók:
- 100 ml magas zsírtartalmú tej (nálam laktózmentes 2,8%-os)
- 600 ml tejszín (nálam: laktózmentes 30%-os)
- 1 tasak őrölt zselatin (felhasználás előtt, kevés hideg tejben kikevertem)
- 10 dkg finomított, fehér kristálycukor
- ½ vanília rúd kikapart magja
Hozzávalók a díszítéshez:
- 100 gr étcsokoládé
- 100 ml tejszín (nálam: laktózmentes)
- Egy marék pirított, mézes, sós mandula. (A Müllerben vásároltam)
- 5-6 szem szegfűbors
Készítés:
- A tejet és a tejszínt felmelegítjük.
- Levesszük a tűzről és beletesszük a vanília magokat és a vanília rudat is. Nem túl nagy lángon, kevergetve főzzük. Hagyjuk felforrni.
- Elzárjuk a gázt alatta, beletesszük a zselatint (amit kevés hideg tejben kikevertünk). Hozzáadjuk a cukrot is. Keverjük, míg a cukor elolvad. Végül, kivesszük a vanília rudat is.
- Elzárjuk a gázt alatta és folyamatos keveréssel langyosra hűtjük.
- Ha megfelelő a hőmérséklete, formába öntjük. (Én porcelán szuflé formát használtam)
- 5-6 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor a kés élét óvatosan végighúzzuk a pohár és a puding mentén. Egy tál meleg vízben megmártjuk a forma alját (2-3 perc, akkor jó, ha a krém remegőssé válik a formában) és egy tányérra borítjuk. Hagyunk időt, hogy magától a tányérra csússzon. Ezután díszíthetjük.
Csokoládé öntet készítés:
- A tejszínt gyöngyözésig melegítjük és beletesszük a szegfűborsot. Letakarjuk és 10-15 percig állni hagyjuk, majd kivesszük belőle a fűszert.
- A fűszeres tejszínt kissé felmelegítjük, beletördeljük a csokit és simára keverjük, majd a panna cottára öntjük és a durvára vágott mandulával megszórjuk.
Ebből a mennyiségből hat adag készült. Természetesen ez függ a forma nagyságától.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: