Csokoládé Kreatívan

Guinness bonbon

 

 

_MG_9280

 

Anyák napja. Emlékszem – évekkel ezelőtt – mikor még a gyerekeim kicsik voltak, milyen boldog izgalommal, titkolózva készültek az anyák napi ünnepségre. Csillogó szemmel, boldog mosollyal az arcukon mondták a verset. Én pedig összeszorult torokkal, párás szemmel hallgattam. Hogy ki ne csorduljon a könnyem, kis bátorításért a férjem tekintetét kerestem a hátsó sorokban. Ott ácsorgott, kicsit kirekesztve, kicsit elveszetten, hasonlóan más apukákhoz. Akkor arra gondoltam, hogy ez miért is nem a Szülők napja? Hiszen ő is boldog izgalommal várta a gyermekek születését. Aggódott mikor betegek voltak. Büszke volt a sikereikre és türelmesen vigasztalta, bátorította őket, ha a siker elmaradt. Fáradhatatlanul sietett értük az óvodába, iskolába. Vitte őket játszótérre és labdázott velük vagy azonosulva a gyermeki lélekkel, elmélyülten, belefeledkezve várat építettek a homokozóban…

Sok év elteltével most is úgy gondolom, legyen ez a Szülők napja. Vagy legalább is más országokhoz hasonlóan, legyen Szülők napja is…

 

Guinness fagyi recept már van a blogon, most bonbont készítettem ezzel az ízesítéssel. A fűszeres, kicsit karamelles, lágy, kesernyés utóízű krém nagy sikert aratott.

 

Hozzávalók:

Krém:

  • 40 ml tejszín (nálam laktózmentes)
  • 50 ml Guinness sör
  • 30 g barna cukor
  • 1 g puha vaj
  • 5 dkg fehér csoki
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • pici só

Burok:

  • 30 dkg 65%-os étcsokoládé
  • 3 g porított kakaóvaj

Díszítés:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 1 g porított kakaóvaj
  • késhegynyi fahéj

 

A krém készítése:

  • A cukrot egy serpenyőben karamellizálom.
  • Hozzáadom a sört és addig keverem, míg a cukor elolvad.
  • Leveszem a tűzről és óvatosan beleöntöm a tejszínt. (Vigyázat! Fröcsöghet.)
  • Beleteszem a csokit, a fűszereket és a sót. Alaposan átkeverem.
  • Ha a krém 35 fokra hűlt, hozzáadom a puha vajat. Kicsit még keverem, majd hagyom állni a konyhapulton.

Ezután a díszítést készítem el. A fehér csokit felolvasztom, temperálom. Belekeverem a fahéjat. Habzsákba vagy ennek megfelelő „célszerszámba” töltöm és tetszőleges, véletlenszerű mintát „rajzolok” vele a bonbonforma mélyedéseibe. Néhány percre (a csoki dermedéséig) hűtőbe teszem.

 

Végül a burokhoz az étcsokoládét felolvasztom, temperálom, és polikarbonátformába öntöm.

 

_MG_9289

 

 

_MG_9277

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!