Keksz a sütis dobozban, hogy váratlan vendég esetén ne legyünk zavarban. Keksz a hétköznapokban, teához, kirándulásra, a gyerekek uzsonnája mellé meglepetésnek. Keksz az ünnepekre, díszesen, sok csokival, töltelékkel. Még sorolhatnám. Végtelen lehetőség rejlik benne…
Gazdagon töltött ünnepi kekszet készítettem. Habos tojásfehérjébe kevert dióval, finom baracklekvárral és csokival.
Hozzávalók: (tészta)
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (nálam: laktózmentes)
- 10 dkg porcukor
- 1 égész tojás
- csipet só
Töltelék: (diós)
- 2 tojás fehérje
- 7,5 dkg porcukor
- 6 dkg dió (durvára aprítva)
- fél evőkanál liszt
- 1 vaníliás cukor
Töltelék: (csokis)
- 100 g étcsokoládé (nálam: 65 %-os)
- 30 g tejszín (nálam: laktózmentes)
- 1 teás kan. méz
- 10 g vaj (nálam: laktózmentes)
Töltelék: (lekváros)
- 5 dkg jó minőségű sárgabarack lekvár
Készítés:
- A sütőt 170 C° előmelegítem.
- A tészta összetevőit gyors mozdulatokkal összegyúrom, kerek bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és egy órára hűtőbe teszem.
- Elfelezem a tésztát, felét kinyújtom kb. 3 mm vastagra és a kiszúróval korongokat szúrok belőle. Ez lesz a keksz alja, így itt nem kell mintát nyomni rá.
- A tészta másik felével ugyan így járok el, csak mintát is nyomok mindegyik korongra.
- Sütőpapíros tepsibe helyezem a nyers kekszeket, de csak a simákat a mintázottat nem.
- A tojás fehérjét, a cukrot gőz fölött nem túl kemény habbá verem, belekeverem a diót, a lisztet és a vaníliás cukrot.
- A tepsiben várakozó sima kekszeket 6 perc alatt megsütöm. Vigyázat! Itt még félig nyers a tészta, ne vegyük ki a tepsiből!
- A tepsiben óvatosan minden meleg (kicsit nyers!), kekszet megkenek lekvárral, majd tojásfehérjés, diós krémmel. Visszahelyezem a tepsit a sütőbe (a legalsó rácsra) és 10 percig 100C°-on szárítom, majd 150C°-on 10 percig sütöm.
- Elkészítem a csokis krémet. A tejszínt gyöngyözésig melegítem a mézzel. Hozzáadom az apró darabokra tört csokit és egyneműre keverem. Ha langyosra hűlt (kb. 35 C°), akkor hozzáadom a vajat is és átkeverem.
- Megsütöm a kekszek mintázott felét is. (170 C° 10 perc)
- Ha a töltelékes keksz langyosra hűlt, teáskanál segítségével ráteszem a csokis krémet, rányomom a keksz mintázott felét.
Ezt a kekszet egy szép, díszes dobozban ajándékba is adhatjuk.
e-mail címem: csokoladekreativan@gmail.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: