Csokoládé Kreatívan

Diós – csokis töltött keksz

 

 

_MG_0170

 

Keksz a sütis dobozban, hogy váratlan vendég esetén ne legyünk zavarban. Keksz a hétköznapokban, teához, kirándulásra, a gyerekek uzsonnája mellé meglepetésnek. Keksz az ünnepekre, díszesen, sok csokival, töltelékkel. Még sorolhatnám. Végtelen lehetőség rejlik benne…

Gazdagon töltött ünnepi kekszet készítettem. Habos tojásfehérjébe kevert dióval, finom baracklekvárral és csokival.

 

Hozzávalók:      (tészta)

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (nálam: laktózmentes)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 égész tojás
  • csipet só

Töltelék:      (diós)

  • 2 tojás fehérje
  • 7,5 dkg porcukor
  • 6 dkg dió (durvára aprítva)
  • fél evőkanál liszt
  • 1 vaníliás cukor

Töltelék:      (csokis)

  • 100 g étcsokoládé (nálam: 65 %-os)
  • 30 g tejszín (nálam: laktózmentes)
  • 1 teás kan. méz
  • 10 g vaj (nálam: laktózmentes)

Töltelék:    (lekváros)

  • 5 dkg jó minőségű sárgabarack lekvár

 

Készítés:

  • A sütőt 170 C° előmelegítem.
  • A tészta összetevőit gyors mozdulatokkal összegyúrom, kerek bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és egy órára hűtőbe teszem.
  • Elfelezem a tésztát, felét kinyújtom kb. 3 mm vastagra és a kiszúróval korongokat szúrok belőle. Ez lesz a keksz alja, így itt nem kell mintát nyomni rá.
  • A tészta másik felével ugyan így járok el, csak mintát is nyomok mindegyik korongra.
  • Sütőpapíros tepsibe helyezem a nyers kekszeket, de csak a simákat a mintázottat nem.
  • A tojás fehérjét, a cukrot gőz fölött nem túl kemény habbá verem, belekeverem a diót, a lisztet és a vaníliás cukrot.
  • A tepsiben várakozó sima kekszeket 6 perc alatt megsütöm. Vigyázat! Itt még félig nyers a tészta, ne vegyük ki a tepsiből!
  • A tepsiben óvatosan minden meleg (kicsit nyers!), kekszet megkenek lekvárral, majd tojásfehérjés, diós krémmel. Visszahelyezem a tepsit a sütőbe (a legalsó rácsra) és 10 percig 100C°-on szárítom, majd 150C°-on 10 percig sütöm.
  • Elkészítem a csokis krémet. A tejszínt gyöngyözésig melegítem a mézzel. Hozzáadom az apró darabokra tört csokit és egyneműre keverem. Ha langyosra hűlt (kb. 35 C°), akkor hozzáadom a vajat is és átkeverem.
  • Megsütöm a kekszek mintázott felét is. (170 C° 10 perc)
  • Ha a töltelékes keksz langyosra hűlt, teáskanál segítségével ráteszem a csokis krémet, rányomom a keksz mintázott felét.

Ezt a kekszet egy szép, díszes dobozban ajándékba is adhatjuk.

 

_MG_0174

 

_MG_0182

 

 

 

 

_MG_0171

 

 Facebook oldalam

e-mail címem: csokoladekreativan@gmail.com

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!