Sokszor kérdezik tőlem, ha a blogra terelődik a szó, hogy tudok (vagy inkább tudunk) ilyen sok csokit, bonbont megenni? Nem félek a büntetéstől, vagyis a plusz kilóktól? A válaszom mindig ugyan az, nem félek, mert engem elsősorban a benne rejlő kreativitás érdekel. Az út, ami a végeredményhez vezet. A tervezgetés, a tervezés, a készítés, a szép forma, a díszítés… na, ez érdekel igazán. Nem tagadom, végül meg is kóstolom. Valójában kézműves csokit enni ínyenc dolog. És az ínyencség nem a sokról szól, hanem a minőségről, a különleges ízekről, az ízek harmóniájáról és persze a szépségről, a formáról, az illatról…
Úgy tűnhet, hogy mostanában hanyagolom a bonbon készítést, olyan rég írtam bejegyzést a blogra. Hanyagolásról szó sincs, de valóban kicsit elvonta a figyelmemet egy másik fantasztikusan kreatív tevékenység (hírt adok majd róla bővebben, egy kicsit később). Ez is szerelem volt első látásra, pont úgy, mint a csoki…
A fiam születésnapja közeledtével kicsit visszakanyarodtam a bonbon készítéshez. És jöhetett a csokizás legizgalmasabb része: a tervezgetés, a tervezés, a készítés… Egyszóval az a folyamat, amit a legjobban szeretek. Végül megszületett ez a kesernyés, enyhén narancsos ízű bonbon. Most a lányom volt az elsőszámú kóstoló. Beleharapott a roppanós csokiba és csak annyit mondott, ez egy ízbomba.
Hozzávalók: 36 db bonbon készült
Krém: Kétrétegű krémhez (1. réteg)
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejszín (nálam laktózmentes)
- 1 ev. kan. keserű narancs lekvár
- 1 ev. kan. méz
- 1 teás kan. cointreau (narancslikőr)
(2. réteg)
- 3 ev. kan. keserű narancs lekvár
- 2 ev. kan narancsos füge lekvár
- 1 teás kan. cointreau
Burok:
40 dkg étcsokoládé (65%-os) és 4 g porított kakaóvaj
Készítés:
- A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem
- Hozzáadom a csokit, amit felolvasztottam csokiolvasztó-gépben (lehet vízgőz fölött vagy mikróban is olvasztani) Jól elkeverem.
- Beleteszem a lekvárt és a narancslikőrt. Még egyszer alaposan átkeverem és kész is az első réteg krém. Hagyom a konyhapulton hűlni.
- Ezt követően a másik réteghez összekeverem a keserű narancs lekvárt, a narancsos füge lekvárt és a narancslikőrt. Ezzel kész a másik réteg is.
Végül a burokhoz a csokit felolvasztom, temperálom és polikarbonát formába öntöm.
Amikor a csoki burok megszilárdult, mokkáskanál segítségével egy „pötty” narancsos-fügés keveréket teszek bele, majd a csokis-narancsos krémmel is ugyan így járok el. Végül, a fentebb leírt módon lezárom a bonbonokat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: