Ha vendégségbe megyünk, természetesen mindig készítek kézműves csokit, bonbont, hogy azzal kedveskedjek a vendéglátóknak. Gondot fordítok rá, hogy olyan csoki készüljön, amit a megajándékozott szeret. Igyekszem a legfinomabb ízeket „varázsolni”, szép formába önteni, de mikor a csomagolásra kerül a sor, mindig gondjaim vannak, mert csak ritkán tudok szép, a kézműves csokihoz méltó dobozt találni. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy magam készítem a dobozt is. A fából készült dobozt decoupage technikával készítettem. Már csak azt kellet kitalálnom, hogy mi kerüljön a dobozba? Három fajta csokit (trüffelt és bonbont) készítettem, Vegyesen helyeztem el a dobozokban. A dobozok formája azonos volt, viszont a minta és a színvilág jelezte, hogy egyiket hölgy a másikat pedig úr kapja…
Praliné Zsuzsi pálinkás alapreceptjét használtam kisebb változtatással.
Hozzávalók: 25 db trüffelhez
- 150 g étcsokoládé 70%-os
- 60 g habtejszín (nálam laktózmentes)
- 15 g akácméz
- 25 g barackpálinka
- 20 g puha vaj (nálam laktózmentes)
- 1 evőkanál baracklekvár
Bevonás: 10 dkg étcsokoládé 1 g porított kakaóvaj 3-4 evőkanál jó minőségű kakaópor
Készítés:
- A tejszínt, a lekvárt és a mézet összemelegítettem, botmixerrel krémesre mixeltem.
- A csokit csokiolvasztógépben felolvasztottam és 3-4 részletben, állandó keverés mellett hozzáadtam a barackos péphez.
- Majd végül a vajat és a pálinkát is belekevertem. 1 órára a konyhapulton hagytam pihenni, hűlni.
- Ezután habzsákba töltöttem a krémet és sötőpapírral bélélt tálcára kis halmokat nyomtam belőle.
- Néhány órára (dermedésig), hűtőbe tettem.
- Amikor kivettem a hűtőből, a kicsi halmokból golyókat formáltam a két tenyerem között. Kicsit olvadni kezdett a kezem melegétől, ezért egy rövid időre visszatettem a hűtőbe.
- A bevonáshoz a csokit megolvasztottam, temperáltam
- Kesztyűt húztam a kezemre, a tenyerembe a temperált csokiból két evőkanállal tettem és a trüffelt megforgattam benne.
- Átszitált kakaóporba forgattam.
- Szilárdulásig hűtőbe tettem.
- Később minden darab trüffelt egyenként beletettem egy kicsi szűrőbe, megmozgattam így leszóródott róla a felesleges kakaópor.
Végül, más társaival együtt elhelyeztem a kézműves dobozkában…
A dobozokba tettem még más ízesítésű trüffelt (whiskey – narancsos), ill. bonbont is (cherry brandy – szegfűszeg). A recepteket a következő bejegyzésben olvashatjátok majd.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: