2013-ban és 2014-ben is részt vettem a Pécsi Csokoládé Karneválon. Első alkalommal, kíváncsi izgalommal indultam a rendezvényre, második alkalommal, a kíváncsiság mellett, már tudatosan készültem és nem mulasztottam el a csokoládékészítő mesterek, Szántó Tibor és Csiszár Katalin előadását Az előadás keretében megismerkedhettem a kakaóbab termesztéssel és feldolgozásával. Kóstolhattam díjnyertes csokoládét és megtudtam mit is jelent a bean-to-bar megjelölés a csokoládét borító papíron.
Ebben az évben a váratlanul nagy mennyiségben lehullott hó és a behavazott utak majdnem megakadályoztak abban, hogy az eseményen részt vegyek. A szombati nap nem is volt alkalmas az utazásra (túrázással töltöttük a napot), de vasárnap már megkegyelmezett az időjárás és útnak indulhattunk.
Most is színes kavalkád fogadott bennünket Volt bonbonkészítő bemutató és csokiszökőkút, válogathattunk több készítő bonbonjai, drazséi, táblás csokijai között és megfigyelhettük, hogy készül csokoládéból a szépséges Zsolnay kaspó.
Amikor megérkeztünk, Mosonyi Évával a karnevál szervezőjével találkoztunk össze. A barátságos üdvözlés után, váltottunk néhány szót és siettünk, hogy el ne mulasszuk Szántó Tibor előadását. Azonban a legnagyobb meglepetésemre az előadóból Ötvös Zsuzsi lépett elém, a tőle megszokott kedves mosollyal és egy csinos csomaggal a kezében. Igazán nagy megtiszteltetés ért, mert a csomagot nekem készítette. Csodálatosan finom, Zsuzsi által készített macaronok voltak benne. Volt köztük mandulaliszt és kakaóbabliszt keverékéből, ill. kakaóbablisztből készült, volt matcha teás, csokis-narancsos…egyszóval, a legfinomabb macaronok, amit eddig kóstoltam Köszönöm Zsuzsi!
A csokoládékóstolással egybekötött előadás iránti érdeklődés, olyan nagy volt, hogy nekünk csak álló hely jutott, de így is élveztük és sok-sok ismerettel gyarapodtunk. Például megtudtuk, hogy a raw (nyers) csokoládé, ami nekem talán a legjobban ízlett, nem csak nagyon finom, hanem a magas antioxidáns tartalma miatt, kifejezetten egészséges is. Az előadás végén Szántó Tibor most is megemlítette, hogy a csokoládé ugyan luxuscikk, de az átlagember számára is megfizethető luxus, szemben egy magas minőségű pezsgővel vagy whisky-vel. Ezt a kijelentést ugyan megcáfolni látszik az a cikk, ami épp a napokban került elém. A szerző olyan magas áru csokoládéról ír, amit limitált mennyiségben, két éven át fejlesztettek és hihetetlen magas áron árusítanak. Lehet, hogy ez a jövő?
Mindenesetre, én ma még maradok Szántó Tibor csokoládékészítő mester bean-to-bar csokoládéi mellett, amiket már volt szerencsém többször is megkóstolni. A minőségét tekintve igazi luxuscikk, magas kulináris élvezettel bír és még az egészségemet is támogatja
A karnevál képekben. Fotó: Vad Enikő (Vad Fotó)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: