Hagyományosnak éppen nem mondható húsvéti tojásokat készítettem. Négy szép nagy tojás készült, kettő fehér csokiból, egy tejcsokiból (pirított szezámaggal ízesítve) és egy pedig 75%-os étcsokoládé-ból. Erre a témára nagyon jó ötleteket találtam Ildi Kokkinál és Praliné Zsuzsinál is, így aztán ezekből válogatva készítettem az elmaradhatatlan, de ebben az esetben kézműves, csokitojásokat…
A formát kreatív boltban vásároltam.
Színes, márványos:
- 100 g fehér csoki
- 1 g porított kakaóvaj
- liofilizált málnapor 1-2 teás kanálnyi (függ attól, hogy milyen erősre akarjuk színezni)
- zöld macha tea por
- 4-6 g porított kakaóvaj por
Készítés:
- 3 g kakaóvaj port felolvasztok a mikróban.
- Hozzáadom a macha tea port, a kezemre gumikesztyűt húzok és az alaposan kitörölt tojásforma belsejének mindkét felét jól bemaszatolom vele. Hűtőbe teszem egy rövid időre.
- Amikor megszilárdult a kikent felület, a málnaporral is ugyan így járok el.
- A fehér csokit megolvasztom, temperálom és a tojásformának egyik felét kb. háromnegyedig megtöltöm az olvasztott, temperált csokival. A forma másik felét gondosan rányomom és öt percig folyamatosan forgatom, hogy a csoki egyenletesen terüljön szét a formában.
- Ezután a tojást egy csészébe állítom és hűtőbe teszem. Percenként ötször-hatszor megfordítom.
- másfél órán át hagyom a hűtőben pihenni.
- A tojásformát óvatosan szétnyitom és már kész is a szép fényes „maszatolós” technikával készült húsvéti tojás.
Csíkos, fahéjjal ízesített:
- 100 g fehér csoki
- 1 g porított kakaóvaj
- 1-2 teás kanál macha tea por
- 50 g fehér csoki
- fél teás kanál porított kakaóvaj
- 1 teás kanál őrölt fahéj
Készítés:
- Az öt dkg fehér csokit felolvasztom és temperálom. Belekeverem a macha teát.
- Habzsákba töltöm, ill. nekem van egy „célszerszámom”, kicsi műanyag flakon, hegyes, műanyag csőrrel. Ezzel könnyebben tudok dolgozni, könnyebb irányítani a kifolyó csokit. Nos, ennek segítségével csíkokat rajzolok a tojásforma mindkét részébe. Rövid időre hűtőbe teszem.
- A 100 g csokit felolvasztom, temperálom, belekeverem az őrölt fahéjat.
- A tojásforma egyik felét háromnegyedig töltöm az olvasztott, temperált csokival…
- A továbbiakban ugyan úgy járok el, mint a színes, márványos tojás esetében.
Tejcsokis, pirított szezámmagos:
- 100 g tejcsoki
- 1 g porított kakaóvaj
- 2 ev. kan. szezámmag
Készítés:
- A szezámmagot megpirítom.
- A csokit felolvasztom, temperálom és belekeverem a pirított szezámmagot.
- Továbbiakban pontosan úgy járok el, mint az előző tojások készítésénél.
Étcsokoládés: Erről külön képet nem készítettem. A celofánba csomagolt az étcsokoládés tojás.
- 100 g 75%-os étcsokoládé
- 1 g porított kakaóvaj
Készítés:
- A csokit felolvasztom, temperálom.
- És úgy dolgozok tovább, mint az előző tojások esetében.
Így készültek nálam a húsvéti tojások…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: