Anyák napja. Emlékszem – évekkel ezelőtt – mikor még a gyerekeim kicsik voltak, milyen boldog izgalommal, titkolózva készültek az anyák napi ünnepségre. Csillogó szemmel, boldog mosollyal az arcukon mondták a verset. Én pedig összeszorult torokkal, párás szemmel hallgattam. Hogy ki ne csorduljon a könnyem, kis bátorításért a férjem tekintetét kerestem a hátsó sorokban. Ott ácsorgott, kicsit kirekesztve, kicsit elveszetten, hasonlóan más apukákhoz. Akkor arra gondoltam, hogy ez miért is nem a Szülők napja? Hiszen ő is boldog izgalommal várta a gyermekek születését. Aggódott mikor betegek voltak. Büszke volt a sikereikre és türelmesen vigasztalta, bátorította őket, ha a siker elmaradt. Fáradhatatlanul sietett értük az óvodába, iskolába. Vitte őket játszótérre és labdázott velük vagy azonosulva a gyermeki lélekkel, elmélyülten, belefeledkezve várat építettek a homokozóban…
Sok év elteltével most is úgy gondolom, legyen ez a Szülők napja. Vagy legalább is más országokhoz hasonlóan, legyen Szülők napja is…
Guinness fagyi recept már van a blogon, most bonbont készítettem ezzel az ízesítéssel. A fűszeres, kicsit karamelles, lágy, kesernyés utóízű krém nagy sikert aratott.
Hozzávalók:
Krém:
- 40 ml tejszín (nálam laktózmentes)
- 50 ml Guinness sör
- 30 g barna cukor
- 1 g puha vaj
- 5 dkg fehér csoki
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt gyömbér
- pici só
Burok:
- 30 dkg 65%-os étcsokoládé
- 3 g porított kakaóvaj
Díszítés:
- 10 dkg fehér csoki
- 1 g porított kakaóvaj
- késhegynyi fahéj
A krém készítése:
- A cukrot egy serpenyőben karamellizálom.
- Hozzáadom a sört és addig keverem, míg a cukor elolvad.
- Leveszem a tűzről és óvatosan beleöntöm a tejszínt. (Vigyázat! Fröcsöghet.)
- Beleteszem a csokit, a fűszereket és a sót. Alaposan átkeverem.
- Ha a krém 35 fokra hűlt, hozzáadom a puha vajat. Kicsit még keverem, majd hagyom állni a konyhapulton.
Ezután a díszítést készítem el. A fehér csokit felolvasztom, temperálom. Belekeverem a fahéjat. Habzsákba vagy ennek megfelelő „célszerszámba” töltöm és tetszőleges, véletlenszerű mintát „rajzolok” vele a bonbonforma mélyedéseibe. Néhány percre (a csoki dermedéséig) hűtőbe teszem.
Végül a burokhoz az étcsokoládét felolvasztom, temperálom, és polikarbonátformába öntöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: